diumenge, 2 de febrer del 2014

Informació a Internet

Aquesta setmana ha estat dedicada a Internet com a font d’informació. Com tots sabem, la xarxa és un lloc on la informació creix d’una manera impressionant dia a dia i on podem trobar tots els recursos i eines necessàries per a la nostra professió; per tant, com a docents (o futurs docents) hem de saber triar, analitzar i modificar la informació que trobem per a adequar-la a les nostres necessitats, i fer-ho de forma creativa. A més, també hem de saber traslladar als nostres alumnes les pautes necessàries per a que de forma autònoma o parcialment guiada, sàpiguen     endinsar-se a la xarxa i traure-li tot el profit.



Així doncs, m’agradaria ensenyar-vos algunes de les pàgines web per les quals he navegat aquesta setmana i que m’han permès descobrir llocs que no havia vist mai i aprofundir en altres que coneixia de manera superficial. Abans de començar, he d’indicar que la meua navegació s’ha centrat sobretot en pàgines web d’educació i més concretament en aspectes de llengua i literatura. A més, també m’agradaria ressaltar que per a mi els blogs són una eina molt interessant per a aconseguir recursos d’ensenyament-aprenentatge, metodologia i activitats per a l’aula.

En primer lloc, he descobert la Viquilletra”, un espai de treball col·laboratiu dissenyat per projectes, on els alumnes (en grups) poden compartir les lectures de classe d’una forma creativa i a través de diferents suports, com ara text, vídeo, àudio i cartells multimèdia. Em sembla un recurs molt útil per a treballar la lectura d’una manera creativa i motivadora per als alumnes. Relacionat amb aquest aspecte, Minilliçons de lectura” és un blog molt atractiu visualment i senzill, on podem trobar recursos i reflexions sobre la lectura i el seu aprenentatge; és molt útil per a exercitar la lectura des del punt de vista del docent, ja que ens dóna pautes i consells per a treballar aspectes essencials com la comprensió lectora i la seua avaluació.

Ja que he presentat dos webs de lectura, per a equilibrar, el tercer recurs fa referència a l’escriptura; “Sensascriptura” és un altre blog on, a través d’una sèrie d’entrades, podem treballar aquest aspecte. Trobem tant explicacions teòriques (per a fer contes, faules), consells per millorar l’expressió escrita, com activitats i jocs. En definitiva, un lloc atractiu tant per a docent com per a alumnes, i molt senzill.

La lectura i l’escriptura no serien possibles sense que els alumnes aprengueren les nocions gramaticals de la llengua; és per això, que m’ha paregut adequat endinsar-me en “Enxaneta.info”, una web enfocada a la pràctica gramatical. Amb un disseny senzill i clar, podem trobar activitats (amb les seues solucions) i fitxes teòriques de vocabulari, ortografia i gramàtica; així com una flexió verbal i exercicis per a practicar la seua conjugació. En resum, una web molt pràctica i completa pel que fa a aquest aspecte.

Però si hi ha una qüestió que m’agrada per damunt de totes i que em pareix essencial per a l’educació actual, són les TIC. Així doncs, el meu últim recurs és “Les TIC-TAC a l’educació”, un blog que ens endinsa en les TIC i la seua aplicació a l’aula, i que conté molts recursos i idees per a poder treballar aquestes eines d’una manera productiva i enriquidora.

Espere que us haja agradat i que gaudiu de la meua selecció!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada